Togpersonalet og Coronavirus
Kort fortalt indskærpede statsministeren blandt andet nødvendigheden af, at man så vidt muligt undlader at benytte kollektiv trafik i myldretiden og undgår overfyldte tog.
Dette er selvsagt ikke en mulighed for togpersonalet, hvorfor vi mener man bliver nødt til at tage alle nødvendige forholdsregler.
De faglige repræsentanter er ikke en del af DSBs kriseberedskab. Vi har derfor selv taget kontakt til driftsdirektør Per Schrøder (formand for DSBs kriseberedskab) for at drøfte mulige løsninger, der kan bidrage til at minimere risikoen for smitte med Coronavirusset. Statsminister Mette Frederiksen, understregede i dag, at Coronavirus ikke længere måtte sammenlignes med almindelig influenza eller forkølelse, idet Coronavirus blandt andet spredes meget hurtigt. Ligeledes kræver en forholdsmæssig stor andel af de smitteramte ”kraftig behandling”. Dette gør, at får man ikke bremset udviklingen, vil man i løbet af få uger eller måneder risikere ikke at have kapacitet til at behandle dem, der har behov for det.
Det gælder med andre ord om at forsinke udbredelsen så meget som muligt, så sundhedsvæsenet kan følge med og ikke bukker under. Altså en meget alvorlig situation. Så hvad med os, der arbejder i togene blandt tusindvis af kunder hver dag - hvad med vores personlige sikkerhed?
Som frontpersonale for DSBs kunder, er det TPOs opfattelse, at hvis ikke DSB drager nødvendige forholdsregler, er vi ikke kun i risiko for at blive smittet selv, men også for at pådrage vores kunder en unødig smitterisiko, sådan som situationen har udviklet sig.
Vi har derfor foreslået DSB følgende foranstaltninger indført med øjeblikkelig virkning – dog uden at DSB havde mulighed for at give endeligt tilsagn om suspendering af billettering ved redaktionens afslutning:
• Krav til personalet om billettering i alle tog suspenderes indtil videre – både S-tog, fjern- og regionaltog. Vi skal fortsat være synlige og hjælpsomme, men det bør ske uden risiko for tæt kontakt med kunderne eller deres personlige ejendele, som for eksempel mobiltelefoner. Vi bemærker dog, at områdecheferne i går udsendte mulighed for at man selv foretager en konkret vurdering. Vi er suverænt den personalegruppe, der er mest udsat for smitte – og mest udsat for at smitte andre. Det skal undgås så meget som overhovedet muligt.
• Morgenmad samt 1. klasse servicering suspenderes - eller der tages forholdsregler, der minimerer smitterisiko, som fx engangsplasthandsker ved servering ligesom kunder også kan benytte hånddesinfektion, der er tilgængeligt i togene.
• Vi undlader at tage imod kontanter ved salg af kaffe eller billetter.
• Skiltning i toget, der vejleder kunder om god smittehygiejne.
Vi opfordrer endvidere til at man selv søger mere viden om forebyggelse af smitte på ABC samt på www.coronasmitte.dk
Vi følger udviklingen de kommende dage og orienterer yderligere.